Het Koor

Over Vocaal Ensemble Cantatrix

Cantatrix: Ambities & Erkenning

Het is nog niet zo heel lang geleden dat een groep zingende vrienden bij elkaar kwam en het Cantatrix voor het eerst werd gehoord. Maar al snel bleek dat het gezelschap meer wilde dan een gezellig wekelijks avondje koorzang. Met mooie en goed geschoolde stemmen werden steeds veeleisender programma’s uitgevoerd, voorbereid door dirigenten die hun vaak zeer belangrijke professionele bijdragen leverden.

Inmiddels zijn we 25 jaar verder, en is Cantatrix een gerespecteerde naam geworden in de koorwereld, in Nederland en steeds meer ook buiten de grenzen. Hoofdoorzaken zijn nog steeds de kwaliteit van de stemmen en de grote toewijding aan het klinkende resultaat, maar ook de groeiende aspiraties van het koor spelen een rol. Zo worden steeds hogere eisen gesteld aan de samenstelling van het gezongen repertoire, en worden voor de groeiende variatie in stijlen ook gastdirigenten uitgenodigd met specifieke kennis ter zake.

Het koor wordt dan ook steeds hoorbaarder en zichtbaarder. Optredens op grote podia in het hele land, een groeiend aantal cd’s, buitenlandse concertreizen, prijzen bij gerespecteerde concoursen, Cantatrix zingt een reputatie bij elkaar. Dat betekent ook dat het koor wordt uitgenodigd om samen op te treden met beroemdheden in het vak. Zo zal een ieder de samenwerking in Finland en in Nederland met de befaamde King’s Singers nog lang heugen. En ook het aantal uitgebrachte cd’s neemt snel toe, in repertoire van Bach, Purcell en Vittoria tot Whitacre, Martin en Duruflé. Met zeer waarderende recensies.

De conclusie kan dan ook niet anders zijn dan dat Cantatrix op weg is naar een steeds hoger niveau in het mooiste dat de muziek kent: de samenzang van menselijke stemmen.

 

Palmares

2005 1e prijs, onderdeel: composities 20ste eeuw "Concorso Polifonico Guido d'Arezzo" Arezzo (Italië)
2007 1e prijs, onderdeel: renaissance "Florilege vocal de Tours" Tours (Frankrijk)
2009 Drie 1e prijzen (op alle onderdelen) "Concorso Corale Seghizzi" in Gorizia (Italië)
2010 Concert tours in Frankrijk met het programma "Tresórs" opgevoerd in Parijs en Chartres o.a. in de Notre Dame van zowel Chartres als Parijs
2012 Deelname aan het festival "Feestavonden in Januari" Brest (Belarus) met het programma "Vocal Express" en concerten in Berlijn (Gedächtniskirche) en Warschau (Praha Cathedral)
2012 Deelname aan het Vaasa Choir Festival in Vaasa (Finland) met het programma "Suomi" samen met de King's Singers.
In juni van 2012 hebben beide ensembles dit programma ook in Nederland uitgevoerd
2013 Deelname aan het "Concorso Polifonico Guido d'Arezzo" (Italië) met de 2e overall prijs en een concertreeks in Emmendingen, Sirmione en Milaan.
2014 Concertserie in Turijn, Quincetto en Viu met het programma "Love & Worship"
2016 Deelname aan het festival "Feestavonden in Januari" in Brest (Belarus) met het programma “Miserere”
2016 Concerten in Parijs met het programma “L'amour et la paix”
2017 Concerten in Fulda (Dld.) met het programma "Begin en Einde"
2020 Uitnodiging Festival in Krakau

Wat de verschillen tussen de zangers van het vijfentwintig jaar oude koor Cantatrix ook mogen zijn, één ding bindt hen in ieder geval: het soepel kunnen switchen van de ene naar de andere muziekstijl. 

– Nieuwsblad van Noordoost Friesland
Het Nieuwe Stads Weeshuis
Strikwerda Toyota Heerenveen
Gilles Hondius Foundation
Rosier Administratie
Gemeente de Wolden
New Choral Works
15